http://azembercsaladja.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slides.03gk-is-261.jpglink
Progress bar

Az anyaméhen belül elveszített ikertestvér jelensége

Korábban az orvosok azt tartották, hogy minden 85. terhességre jut ikerterhesség. Ma már tudott, hogy az ikerterhességek száma sokkal gyakoribb, mint eddig gondolták, ugyanis nem minden ikerterhesség végződik iker-szüléssel!

A legfrissebb kutatások szerint minden 6. terhesség iker-terhességnek indul (Langman, 2006), viszont az egyik magzat a terhesség 10-12. hetében felszívódik a méhben, eltűnik. Ezt a jelenséget az orvosok eltűnt iker szindrómának nevezik.

Most gondoljunk bele ennek pszichológiai jelentőségébe! Majd minden hatodik embertársunk az anyaméhben elveszítette a hozzá legközelebb álló lényt az életéből: a saját ikertestvérét, akivel együtt indult a fejlődésük, az életük. Életük első tapasztalása egy trauma.

Ez a tapasztalás lelkileg körülbelül azzal ér fel, amikor a csatatéren kilövik mellőlünk a bajtársunkat. Vagy amikor elmegyünk a párunkkal csónakázni a tóra, és váratlanul szívrohamot kap mellettünk, úgy, hogy nem tehetünk érte semmit.

 

Forrás:

Sas Viktória (2010) Az elveszített ikertestvér jelenségének vizsgálata a családállítás módszerén keresztül Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pszichológiai Intézet, Szakdolgozat

Hivatkozások:

T. W. Sadler - Langman (2006) Orvosi embryologia Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Design © GSArt.hu | Minden jog fenntartva.