http://azembercsaladja.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slides.03gk-is-261.jpglink
Progress bar

Hogyan válhat traumává az ikervesztés?

Eddig csekély mértékben hangsúlyozták a szakemberek, hogy az intrauterin életnek jelentős kihatása lehet az emberre, személyiségére, szokásaira. Az anyaméhen belüli testvérvesztés rendkívül nagy problémaforrás lehet egy-egy kliens számára, ezért saját érdeklődésemen és csodálatomon kívül fontosnak tartom e még kevéssé kutatott és ismert téma népszerűsítését.

Az ikerkutatások szerint az ikerség a legszorosabb emberi kapcsolat a világon, intenzívebb, mint más testvérek között, és fontosabb, mint a szülőkkel való kapcsolat.

A magzati élet jelentősége abban áll, hogy az anyaméhben fejlődő embriónak igen hamar kialakulnak az érzékszervei. Testünk sejtjei ún. sejtmemóriával rendelkeznek, amelyek eltárolnak minden olyan affektív információt, ami az érzékszervek által felfoghatók és a testben megjelennek.

Minden egyes érzelmünknek megvan a helye a testünkben, gondoljunk csak arra, amikor vizsga előtt összeszorul a gyomrunk, vagy amikor „szíven talál" bennünket egy gondolat. Amikor éppen nyugalmi állapotban van a testünk, akkor is érezzük magunkat valahogyan, csak ez akkor kevésbé tudatosul.

A trauma pedig olyan történés, ami túlmutat az élet addigi tapasztalatain, és amelynek affektív információi örökre bevésődnek a sejtemlékezetbe.

Így tud tudattalanul emlékezni erre a hiányra az ikertestvérét elveszítő ember személyiségén, viselkedésén, szokásain keresztül.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Design © GSArt.hu | Minden jog fenntartva.