http://azembercsaladja.hu/modules/mod_image_show_gk4/cache/stories.slides.03gk-is-261.jpglink
Progress bar

Milyen kihatása lehet annak a mindennapokban, ha valaki ikersorsú?

Hangsúlyozni szeretném, hogy egy-egy ikersorsú dinamikája és az ebből fakadó jellemzői személyenként mások és mások. A viszonylatok kialakulását az is befolyásolja, hogy az iker a terhesség melyik szakaszában halt meg (minél idősebben, annál nagyobb a trauma a másik számára), hogyan, mi történt vele, és hogy milyen közel voltak egymáshoz az embriók (minél közelebb, annál nagyobb sokk a halál) (Audrey Sandback, 2007).

Van, akinek az egész életét megnehezíti ez a prenatális trauma, van, aki pedig csak kuriózumként fogja fel ezt az eseményt (Elizabeth Bryan, 2007). Mégis, a terápiás tapasztalat azt mutatja, hogy léteznek speciális jellemzőik ezeknek az embereknek, még ha ezek nem is feltétlenül okoznak életvezetési problémákat.

Az ikerpárok már egészen korán, az anyaméhben felosztják egymás között az agyféltekék dominanciáját. Ha a fejlődés közben az egyik meghal, a túlélőnek gyakran hiányozni fog egy olyan képessége, ami elhalt testvérének az erőssége volt. Ez alapján feltételezhető, hogy a dis-es betegségek gyakoribbak az ikersorsú embereknél. Gyakran a tanuláshoz szükséges koncentrációképesség hiánya eredményezi, hogy az ikersorsú képességén alul teljesít az iskolában (Audrey Sandback, 2007).

Olyan esetek is gyakoriak az iskoláskorú ikersorsúak között, akiknek viselkedési problémáik vannak. Az ikertestvérük elvesztése miatti tudattalan fájdalmukat a környezetük elleni agresszióban élik ki.

Másik biológiai eredetű tulajdonság a kezesség. 35%-kal gyakoribb az egypetéjű ikreknél, hogy úgynevezett tükör-formában fejlődnek, ami által egyikük jobbkezes, másikuk pedig bal kezes lesz (Austermann, 2008).

A túlélő iker az anyaméhben azt tanulja meg, hogy tehetetlen, testvérét nem tudja megmenti, sőt, gyakran önmagát okolja testvére haláláért, mert azt hiszi, nem hagyott neki elegendő táplálékot, vizet vagy helyet, esetleg levegőt. Ez többféle dinamikát idézhet elő: egyrészt az ikersorsúak hajlamosak lesznek megmentő-szindrómába esni, mondván tudat alatt: „ha már a testvéremet nem sikerült megmenteni, akkor megmentek helyette másokat". Gyakori ezért, hogy az ikersorsúak segítő területen választanak maguknak munkát (Moffat, 2005-2009).

Az önvádlás bűntudathoz vezet, a bűntudat pedig önkéntelen önbüntetéshez (Audrey Sandback, 2007), amelyet az ikersorsú áldozat-szereppel vagy sikertelenséggel kompenzálhat.

Szokásaiban pedig különc lesz: meghagy a tányérján pár falatot, vagy a pohara alján egy korty italt; ha már az anyaméhben nem tudta testvérének adni, akkor a mindennapi életében bepótolja. Ide kapcsolódhatnak egyéb evési rendellenességek is, mint pl. az anorexia is (Austermann, 2008).

Az energiátlanság, visszahúzódás valós térbeli tapasztalaton alapul, és az anyaméhből származik, majd később az életben képletesen is megmutathatja magát. A túlélő iker az anyaméhben visszahúzódott testvére kihűlt, esetleg megkövült teteme elől. Az ikersorsú saját életében is visszahúzódó, magányos lesz (Carolyn May Dawn, 2007).

A túlélő iker, ha felfedezi testvére halálát, elkezdi keresni őt. Hova lett az, akinek mindig is érezte a közelségét, hallotta a szívhangját? Mi történt vele? Felnőttként benne marad ez a keresés (Carolyn May Dawn, 2007), amit a legkülönbözőféleképpen élhet ki magában.

Gyermekévei alatt pedig újraélheti a trauma szorongását, gyakran sírhat ok nélkül, félhet a sötétben, vagy liftekben (amely szituációk előhívhatják az anyaméhen belüli állapotot). A szorongás maga is végigkísérheti életüket a legváltozatosabb formában és helyzetekben. Ezután igyekeznek majd mindent kontrollálni, amilyen mértékben csak lehet, mert akkor nem volt a történés felett kontrolljuk. Abban a mágikus gondolkodású csapdában élnek, hogy ha mindent jól csinálnak, akkor minden jó is lesz. Ezeket a gondolatokat perfekcionista elemek is szokták kísérni (Moffat, 2005-2009).

Az ikersorsúak tudatosan, vagy tudattalanul, testvérük után vágynak a halálba (Hayton, 2007). Igazságtalannak ítélik meg, hogy a testvérük halt meg, és nem ők maguk.

Ezek után talán érthető, ha ezeket az embereket társaik nem, vagy csak nehezen értik meg, illetve az ikersorsúak ezt így tapasztalják meg. Hiszen lehetséges, hogy mindenük megvan ahhoz, hogy jól éljenek, ez a valóságban mégsem történik így, és látszólag nincsen reális okuk magukat rosszul érezni a bőrükben.

Moffat (2005-2009) azt találta, hogy kerülik a versengést, mert azt tanulták, hogy ha a versenyhelyzetből valaki vesztesen kerül ki, az akár meg is halhat.

Ha ellentétes nemű volt a testvér, akkor előfordulhat, hogy a lányok fiúk szeretnének lenni és úgy is viselkednek, öltöznek, és fordítva. Bár a férfiaknál ez annyiban más, hogy náluk inkább saját férfi-energiájuk hiánya tűnhet fel.

Az ikersorsúak vagy túlságosan bizalmasak, hogy így tartsák a közelükben társukat, partnerüket, vagy egyszerűen elszigetelik magukat és gyanakvóak lesznek. A közelség számukra amúgy is nehéz téma. Hajlamosak szimbiotikus közelségbe kerülni a másikkal, mert azt hiszik, megtalálták elveszett ikrüket a másikban (testvérkapcsolatban, barátságban, partnerkapcsolatban egyaránt gyakori). Vagy pedig ennek ellentéte: kerülik a szoros kapcsolatokat, egyik kapcsolatukból a másikba menekülnek (Austermann, 2008, Carolyn May Dawn, 2007). Olyan változat is előfordul, hogy amikor már túl jó lenne a kapcsolat, vagy elég közel kerülhetnének a felek, az ikersorsú szabotálja a kapcsolatot, mert olyan élménye van, hogy akihez közel kerül, az akár meg is halhat, és tudattalanul félti önmagától a másikat (Moffat, 2005-2009).

Az ikersorsúakra jellemző még az érzékenység és az ezzel járó hangulatváltozások is. Döntésképtelenségük abból fakad, hogy hiedelmük szerint testvérük halála felett ők ítélkeztek, ők döntötték el.

Ezenkívül rengeteg apró szokás tartozhat még hozzájuk, pl. egy részük teletömi a lakását kacatokkal, mások a táskájukkal teszik ugyanezt, vagy éppen hátizsákot hordanak. Megint mások plüssállattal pótolják hiányukat, egyesek pedig naplót vezetnek gondolataik lejegyzésére. És azt is megkérdezhetnénk egy ilyen embertől, hogy vajon miért van szüksége arra, hogy gyakran kettőt vásároljon olyasmiből, amiből amúgy egy is elég lenne számára, pl. egy ugyanolyan pár cipőből.

Nőknél előfordulhat a gyermekvállalástól való félelem.

Gyakori, hogy ikersorsú szülőknél gyermekük születése tudattalanul előhívja saját méhen belüli traumájukat és ezt rávetítik babájukra. Előfordulhat, hogy hatalmas szorongást élnek meg gyermekükkel kapcsolatban, vagy éppen iker-szoros közelségbe kerülnek gyermekükkel, esetleg túlzottan aggódhatnak érte.

 

Magadra ismertél, vagy érdekel a téma? Nézd meg azt a listát, ami felsorolja az ikersorsúak szokásait, tulajdonságait.

Hogyan lehet segíteni az ikervesztetteknek?

 

Forrás:

Sas Viktória (2010) Az elveszített ikertestvér jelenségének vizsgálata a családállítás módszerén keresztül Károli Gáspár Református Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pszichológiai Intézet, Szakdolgozat

Hivatkozások:

Audrey Sandback (2007) …And then there was one In: A. Hayton (szerk.) Untwinned: perspectives on the death of a twin before birth Wren Publications, 28-40.

Elizabeth Bryan (2007) The death of a twin In: A. Hayton (szerk.) Untwinned: perspectives on the death of a twin before birth Wren Publications, 50-64.

A. R. Austermann, B. Austermann (2008) Dráma az anyaméhben – Az elveszített ikertestvér Hellinger Intézet, Budapest

Denice Moffat (2005-2009) The Vanishing Twin Syndrome Letöltve: 2010. február 16. http://www.naturalhealthtechniques.com/specificdiseases/vanishing_twin.htm

Carolyn May Dawn (2007) The surviving twin In: A. Hayton (szerk.) Untwinned: perspectives on the death of a twin before birth Wren Publications, 64-75.

Althea Hayton (2007) Introduction In: Untwinned: perspectives on the death of a twin before birth Wren Publications, 1-6.

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Design © GSArt.hu | Minden jog fenntartva.